V rómskej osade sa premnožili psy, veterinári a ochrancovia zasiahli

24.11.2012 Kežmarok

Krížová Ves 23. novembra (TASR) – V obci Krížová Ves v okrese Kežmarok dnes veterinári v spolupráci so Združením na práva zvierat a kežmarským útulkom hromadne odchytávali psíkov a následne ich odniesli na sterilizáciu a kastrovanie do Kežmarku. Dôvodom je ich neúmerné premnoženie najmä v okolí rómskej osady.

"Ľudia z osady prišli do útulku v Kežmarku s tým, že tu majú šteniatka. V osade sú desiatky psov, ktorí sa takto neregulovane množia a domáci nevedia, čo s nimi. Je tu približne 60 psov. Preto sme sa spoločne s kežmarským útulkom rozhodli pre kastráciu, aby sme s tým pomohli niečo urobiť," objasnila Diana Truchlíková zo Združenia za práva zvierat.

Na túto akciu podľa nej finančne prispeli rôzni ľudia, dobrovoľníci, milovníci psov nielen zo Slovenska, ale aj z Čiech, čo organizátorov akcie prekvapilo.

"Berieme psíkov aj sučky k veterinárovi do Kežmarku. Bolo by dobre, keby podobných akcií pribúdalo, pretože šteniatka sa neraz rodia do nevyhovujúcich podmienok," dodala Truchlíková.

Zvieratá previezli k veterinárovi do Kežmarku, ktorý ich najprv uspal, vydenzifikoval operačné pole následne kastroval a sterilizoval.

"Musia sa vyoperovať semenníky u psíkov a vaječníky s maternicou u sučiek," priblížil samotný proces veterinár z Kežmarku Karol Baránek.

Tento zákrok je bežný, nejde podľa neho o nič komplikované, treba však dávať pozor hlavne počas narkózy, ktorá je trochu nebezpečná.




Kastrácia psov v rómskej osade Krížova Ves




Podľa Baránka je toto systémové riešenie, ako sa dá zamedziť nežiaducemu množeniu psíkov.

"V tej kolónii je v priemere 20 až 30 sučiek a keď má každá počas roka v priemere päť šteniatok, tak si viete predstaviť, aké je to množstvo," upozornil Baránek.

Po operačnom zákroku a krátkom zotavení všetkých psíkov postupne prevezú späť do osady.
 

Vyberte región